Araşdırmalara görə yer fındığı yuxarı yaşlarda psixi sağlamlığı və idrak funksiyasını qorumaqda faydalıdır.
Onews.az xəbər verir ki, ABŞ-ın Corciya ştatında Peanut İnstitutu tərəfindən aparılan araşdırma 55-75 yaş arası 6600-dən çox insan arasında aparılıb.
Zehni geriləməsi olan və olmayanların nə qədər yer fındığı yedikləri müşahidə olunub.
1 porsiyanı 30 qram olaraq təyin edən sorğuya “həftədə 1 porsiyadan az”, “1-dən 3-ə qədər”, “3-dən 7-yə qədər” və “7 porsiyadan çox” daxil edilib.
Araşdırmanın sonunda həftədə 3 və ya daha çox porsiya fındıq yeyən insanlarda digərləri ilə müqayisədə zehni geriləmənin və idrak funksiyalarının möhkəmləndiyi və psixi sağlamlığın yaxşılaşdığı görülüb.
Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, fındıq və yaxud fındıqdan alınan yağlar, Altsheymer xəstəliyi ilə mübarizədə də vacib amildir.
Belə ki, bu yağlların tərkibində olan vitamin E, resveratrol, niasin və p-kumar turşusu kimi qidalandırıcı birləşmələrdən ibarət vitaminlər idrak qabiliyyətinin yaxşılaşmasında mühüm rol oynayır.
Rauf