Bitki tərkibli qidalar ömrü uzadır.
Onews.az xəbər verir ki, alimlər uzun illər ərzində apardıqları tədqiqatlar nəticəsində bu qənaətə gəliblər.
Son 20 il ərzində nəşr olunan 50-yə yaxın tədqiqatın yeni icmalına əsasən, bitki tərkibli qidalanma ürək xəstəliyi, xərçəng və ölüm riskinin qarşısını alır və bu, sağlamlıqla bağlı ən yaxşı amil hesab olunur. Tədqiqatlar göstərir ki, heyvan mənşəli məhsulların istehlakının azaldılması və bitki tərkibli qidalanmanın artırılması belə xəstəliklərin qarşısının alınmasında ən effektiv və sağlam yoldur.
Yeni bir araşdırma icmalı 2000-ci ilin yanvarından 2023-cü ilin iyununa qədər nəşr olunan 48 araşdırmanı qiymətləndirib və bitki tərkibli qidalanma, ürək sağlamlığı və xərçəng riski arasındakı əlaqəyə dair bir neçə əvvəlki araşdırmanın sübutlarını toplayıb. Nəticə göstərir ki, bitki tərkibli pəhrizlər əhəmiyyətli sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir. Bununla belə, tədqiqatçılar xəbərdarlıq edir ki, araşdırmada müəyyən edilən birləşmələrin gücü məhdud ola bilər, çünki təqib edilən qidalanma rejimləri, xəstənin demoqrafik göstəriciləri və tədqiqat müddəti baxımından qiymətləndirilən tədqiqatlar arasında çoxlu fərqlər var.
Fuad