Şərabın yaranma tarixi eramızın I əsrinə aid edilir ki, bu da imperator Probusun dövrünə təsadüf edir.
Onews.az-ın araşdırmasına görə, həmin vaxt kəndlilər müasir Fransanın ərazisinə üzüm gətirdilər və onu becərməyə başladılar.
Üzüm sahələri olduqca genişləndi və isti iqlimlə əlaqədar daha çox məhsul verirdi.
Tezlikə üzüm bağları yalnız Ron çayının ətrafında deyil, eyni zamanda mərkəzi hissələrdə də yetişdirilməyə başlandı.
V əsrdə bütün Fransa üzümçülüklə məşğul olurdu.
İçki sənayesi öz işinə XV – XVI əsrdə start verdi.XVI əsrdən etibarən içkinin keyfiyyəti o qədər qalxdı ki, artıq gəmilərdə içkilərin daşınması sərf etmirdi.
Çünki bu zaman ərzində içki öz keyfiyyətini və dadını qismən itirirdi. Nəticədə içki düzəldən şəxslər içkini yandıraraq ondan spirt əldə etdilər, bu məhlulu çəlləklərdə saxlamağa başladılar.
Sonralar məlum oldu ki, çəlləklərdə uzun müddət saxlanılar içkilər özünün ən yüksək keyfiyyətinə və dadına malik olur.
Bəs Şərabın vətəni haradır?Şərab sözü fransız mənalıdır və məhz fransızlar xüsusi qoxuya və sərt dada malik olan içki yaratdılar, buna da şərab adı verdilər.
Şərabı İngiltərə, Hollandiya, Şimali Avropa və daha sonralar Amerika və Rusiyada da satmağa başladılar.
XIX əsrdən etibarən çatdırılmada çəlləklərin yerinə şüşə butulkalardan istifadə olunurdu.
Bu zaman içki özünə məxsus olan ən yüksək keyfiyyətə malik olurdu. Beləliklə tanınmış markalar meydada çıxırdı.
Butulkaların keyfiyyəti genişlənir, etiket, ağız hissələrin qapaqları da dəyişilməyə başlanırdı.
Hətta qablaşdırmanın da estetikası meydana çıxır.
Banu