Bu meyvə insanı gümrah edər və bədənə çoxlu kalori daxil etməz. Portağal payız meyvələrindən biridir ki, çox dadlı və faydalıdır. Soyuq günlər gəlib çatır və bədənimizin C vitamininə daha çox ehtiyacı var.
Florida Universitetində aparılan yeni bir araşdırma göstərib ki, portağal qabığı ürək-damar sağlamlığının yaxşılaşdırılmasının açarı ola bilər.
Onews.az xəbər verir ki, nəticələr “Journal of Agricultural and Food Chemistry”-də dərc olunub.
Son tədqiqatlar müəyyən bağırsaq bakteriyalarının ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına kömək etdiyini göstərib. Müəyyən qidalar həzm edildikdə, bağırsaq bakteriyaları trimetilamin N-oksid (TMAO) istehsal edir.
Klivlend Klinikasının tədqiqatçılarına görə, TMAO səviyyələri gələcək ürək-damar xəstəliklərini proqnozlaşdırmağa kömək edə bilər.
Alim Yu Vanq və onun komandası faydalı fitokimyəvi maddələrlə zəngin olan portağal qabığı ekstraktlarının TMAO və trimetilamin (TMA) istehsalını azaltmaq potensialını araşdırıb. Alimlər iki növ ekstraktı sınaqdan keçirdilər: qütb və qeyri-qütb fraksiyaları.
Vanq bildirib ki, qütb fraksiyalarını əldə etmək üçün elm adamları portağal qabığını çıxarmaq üçün qütblü və qeyri-qütb həlledicilərdən istifadə ediblər. Vanq izah edib ki, neftdə sudan başqa hər şey qeyri-qütblüdür:
"İstifadə etdiyimiz həlledicilər su və yağla tam olaraq eyni deyildi, lakin oxşar polaritelərə malikdir."
Tədqiqatın nəticələri göstərib ki, portağal qabığı ekstraktının qeyri-qütblü hissəsi zərərli kimyəvi maddələrin istehsalını effektiv şəkildə boğur. Tədqiqatçılar həmçinin portağal qabığının qütb ekstraktında feruloylputrescine adlı bir birləşmə aşkar etdilər ki, bu da TMA istehsalına cavabdeh olan fermenti əhəmiyyətli dərəcədə maneə törədir.